Societatea Muzicala 2015

Cu o activitate interpretativa desfasurata la inalt nivel artistic, Romeo Cozma este un exponent de vaza al scolii muzicale iesene, fiind un deosebit muzician de jazz, acesta fiind genul in care s-a consacrat.

Nascut in 1955 la Bucuresti, Romeo Cozma a inceput studiul muzicii in cadrul Liceului de Arte Octav Bancila din Iasi, si a urmat apoi cursurile Facultatii de Compozitie, Muzicologie, Dirijat si Pedagogie Muzicala a Universitatii de Arte George Enescu. Aici s-a specializat in compozitie si pedagogie muzical, avandu-i ca indrumatori, printre altii, pe eminentii Vasile Spatarelu si Sabin Pautza.

Atras de jazz inca din anii de liceu, cand a inceput sa-i asculte pe Chick Corea si Herbie Hancock, Romeo Cozma se dedicate apoi tot mai mult acestui gen, desi nu evita sa compuna nici in genuri specific muzicii clasice precum cel vocal-simfonic sau cameral sau muzica electronica.

De-a lungul anilor, Romeo Cozma nu s-a manifestat in jazz doar in calitate de compozitor, ci si ca pianist si lider de trupa, prezentele sale din tara si din strainatate surprinzand prin versatilitatea cu care a trecut de la o formula interpretativa la alta, fie ca a fost vorba de pian solo, big band (este fondatorul grupului Studio), combo sau pianist alaturi de orchestre simfonice.

Doctor in muzica al Conservatorului iesean, Romeo Cozma devenit astfel, primul muzician roman cu doctorat in domeniul jazz-ului, desfasoara si o intensa activitate pedagogica in cadrul aceleiasi institutii mai inainte amintite. Actualmente profesor universitar doctor si prodecan al Facultatii de Interpretare, Compozitie si Studii Muzicale Teoretice, Romeo Cozma a fost initiatorul si organizatorul catedrei de jazz si muzica usoara din Universitatea de Arte George Enescu.

Nu in ultimul rand, Romeo Cozma a realizat mai multe CD-uri cu muzica de jazz si electronica, a participat la mai multe festivaluri din tara si din strainatate, si a publicat mai multe carti dedicate jazz-ului, printre care Universul jazzului si Stiluri de compozitie in muzica de jazz. De asemenea, Romeo Cozma este fondatorul Clubului de Muzica Richard Oschanitzsky din Iasi.

 

Sursa: Societatea Muzicala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

en_USEnglish